24 Aralık 2011 Cumartesi

Apartman Görmediğim Şehir



İtalya her zaman benim için özel bir yere sahiptir, defalarca gittiğim halde her gidişimde sanki ilk gidişim gibi heyecan ve mutluluk duyarım.


Floransa; sanatın, tarihin, doğanın ve Toscana bağlarının şehri. Medicilerin kenti, İtalyan Rönesansının doğum yeri, mimarinin taçlandığı şehir, Avrupa’nın ticaret merkezi, estetiğin, modanın, sinemanın saklandığı mücevher sandığı. Bu şehir için daha çok şey yazılabilir. Sokakları adeta bir ortaçağ filminin platosu gibidir , şehirde gezerken 2000 li yıllarda olduğunuzu unutur tarihte bir yolculuk yaparsınız. Apartman görmediğim şehir diyorum Floransa’ya.


Şehrin tarihi ilk kez Nicollo Machiavelli (1469 – 1527) tarafından anlatılmıştır ve bu sayede günümüzde de en ince ayrıntılara kadar bilinmektedir.  lk defa kitaplarında anlattığı için Floransa’nın tarihi şu an oldukça iyi bilinmektedir. Gezdikçe tarih kokulu sokakları, dünyaca ünlü Uffizi Galerisi, Signoria Meydanı kendini size çağıracaktır. Başka nereleri mi görmelisiniz ; Eğer turistik bir gezi yapacaksanız Signoria Meydanı’nın ortasında bulunan  Neptune Çeşmesi, aynı meydanda bulunan Michelangelo'nun ünlü heykeli David'in kopyası, (aslı Accademia müzesinde koruma halindedir), Uffizi Galerisi, Arno nehrinin üzerindeki Ponte Vecchio (Eski Köprü) görmeniz gereken noktalar. Ponte Vecchio çok ilgi çekici bir köprüdür. Köprüler şehri Floransa'nın II. Dünya Savaşı'ndan zarar almadan tek çıkan köprüsüdür.


Ayrıca Duomo adı ile bilinen katedral Santa Maria del Fiore eşsiz bir mimari eserdir. Yine çok sevimli bir meydanda yer alan Santa Croce Kilisesi, Pitti Sarayı, Santa Maria Novella Kilisesi, Boboli Bahçeleri ve Accademia dell' Arte del Disegno müzesi görülmeye değer yerler arasında yer alırlar.
Ama eğer beni dinleyip bütün bu görülmesi gereken eserlerin yanında yaşanmamış bir Floransa ve Toscana gezisi yapmak isterim diyorsanız; Önce şehri keşfedin, yürüyün, yürüyün ve yürüyün. Yoruldunuz mu ? Şimdi Piazza Republica’da Cafe Gigli’de bir espresso molası verin size servis yapan garsona Türk olduğunuzu söyleyin ve bekleyin. Coşku dolu bir karşılama göreceksiniz, aynı zamanda IMPARATORE sloganları arasında. Çünkü Fatih Hoca’yı çok seviyorlar ve Gigli onun her gün kahvesini yudumladığı yer:..Sonra arka sokakları gezin eğer tasarım ve modaya meraklı iseniz Ferragamo Müzesini mutlaka görün derim. Floransa’da moda ve nostalji denince her yerde Audrey Hepburn’ün resimlerini ve ekranlarda onun filmlerinden parçaları görüyorsunuz. Ferragamo zarif aktristin ayakkabılarını binlerce kilometre uzaktan tasarlar ve gemi ile kendisine gönderirmiş.


Acıktınız mı? Şimdi Santa Croce Meydanı’na doğru ilerleyin lütfen.Kilisenin yanında bulunan Via San Giuseppe 22 numarada “Trattoria Baldovino” ye varacaksınız. Hava güzle ise dışarıdaki masalardan birine yerleşin ve Rokalı Carpaccio’lu bir pizza sipariş edin. Yemeğin sonuna doğru tüm yorgunluğunuza değdiğini göreceksiniz. Tratorria’nın sahipleri David ve Catherine Gardner çifti oradalar ise sevgili dostlarıma benden selam götürmeyi de unutmayın lütfen…Yemekten sonra biraz alışveriş…Kendinize ahşap ve çok zarif bir Floransa Tepsisi, çocuğunuz var ise bin bir çeşidi olan tahta Pinokyo’lardan alabilirsiniz. Yemek sonrası alışverişte bittiğine göre bırakın kendinizi Ponte Vecchio’ya doğru.Göreceksiniz şehir kendisi sizi gezdiriyor. Şimdi Gelato zamanı.Dondurma seviyor musunuz ? O zaman sizin için üzgünüm, Floransa’da dondurmacıları görünce kendimi Hansel ve Gretel’in pastadan evinin önünde zannederim her zaman, seçin hangisinden istiyorsanız hepsi birbirinden güzel…


Akşam Yemeği için müthiş bir tavsiyem var.Lezzet odaklı bir yemek derseniz her tattığınız yiyeceğin tadı damağınızda kalacak, gurmelerin en çok tercih ettiği saklanan bir mekan öneriyorum.


Olio & Convivium, içerisinde restaurant bölümünün yanı sıra bir de şarküteri bölümü var. Her bir yemek özenle ve tamamen doğal ürünlerle hazırlanıyor. Bir lezzet ziyafetine hazır olun. Çocuklarla seyahatteyseniz otelde yemek alarak yada Meydandaki cafelerde hafif bir akşam yemeği yiyerek geziye devam edebilirsiniz.
Akşam oldu yarına enerjiniz kalması için güzle bir akşam yemeğinden sonra dinlenin derim çünkü bir sonraki yazıda Toscana’ya gidiyoruz…


Nerede kalalım derseniz eğer biraz bütçeniz var ise ki bence şimdiden biriktirin derim. Ferragamo Ailesine ait Hotel Continentale en doğru adres. Büyülü bir otel.Design oteller zincirine de üye ve tarihi bir binanın içinde modern bir tasarım ile inanılmaz bir sürpriz. Asansöründe sedir olan dünyada rastladığım en ilginç ve güzel otellerden biri. Üstelik akşamüzeri yorgunluğunuzu atmak için relaxing room’daki sofa bedlere uzanabiliyorsunuz ve bilin bakalım bu rahat uzanma koltukları ne manzaralı?


İşte uzandığınız yerden Ponte Vecchio’nun içinde yürüyor gibisiniz. Ama daha uygun bir bütçe ile İtalya’nın büyülü havasını yaşamak istiyorum derseniz sizin için de harika bir önerim var. Floroom 1 veya 2. Burada sadece önemli bir not * Floroom eski bir İtalyan Apartmanının üst katlarında yer alıyor ve asansör yok yani çiftler için veya tek yapılan seyahatler için çok güzle bir alternatif ama çocuklu aileler kensilikle Hotel Continantale’i tercih etmeliler.


Floroom bir apartman dairesi 2-3 odası var. Çatıdaki mutfakta kendiniz kahvaltınızı hazırlıyorsunuz. Odalar da, dairede çok güzel…Apartmanın pencereleri arkadaki tipik İtalyan meydanına bakıyor. Akşam yemeği öncesi odamda hazırlanırken duyduğum bir akordiyon sesi ile cama koşmuştum.Sanki bir film sahnesinin içindeydim. Küçücük meydanda bir yaşlı adam akordiyon çalıyor ve genç bir çift dans ediyordu. Hava alacalıydı, pizza kokuları havada daireler çiziyor, Arno Nehri’nde kürekçiler yarış yapıyordu. Akşam Yemeği öncesi meydandaki küçük İtalyan lokantasında telaşlı bir koşturma vardı.Daha fazla anlatmıyorum çünkü gitmeniz ve yaşamanız lazım.


Domani e un altro giorno…


Hotel Continantale http://www.lungarnocollection.com/en/the-collection/florence/hotel-continentale


Floroom http://www.floroom.com/


Cafe Gigli http://www.gilli.it/








Trattoria Baldovino http://www.villabordoni.com/en/trattoria.html


Olio & Convivium http://www.conviviumfirenze.it/html/olio/ristorante.html

0 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı