15 Ocak 2012 Pazar

Çini'ye can veren sanatçı

İbrahim Kuşlu, Çini’ye can veren sanatçı

İbrahim Bey’in eserlerinden ilk kez harika şef Ömür Akkor sayesinde haberim oldu. Geçtiğimiz yıl Ocak ayının sonlarında ağır bir grip ile evde dinlenirken, “Yemekteyiz” programına rastladım. Şansıma şefler yarışıyordu ve izlemekten gerçekten büyük keyif aldım. Hatta Ömür Şef’in programını kaydettim, defalarca izledim ve Nisan ayında misafirlerime bire bir aynı menüyü ikram ettim. Ömür Şef’ten iyi öğrenmiş olacağım ki yemek 5 saat sürdü, kimse masadan kalkmak istemedi.

Ömür Şef özenle masasını hazırlarken işte o muhteşem çinileri gördüm, izledim, dinledim ve mutlaka bu eşi benzeri bulunmaz eserlerin yaratıcısı ile tanışmalıyım dedim. Teşekkürler Ömür Şef hem lezzeti sanata dönüştürdüğün için, hem yemek kültürümüzü yaşatmak adına verdiğin mücadele için, hem de eğitime yaptığın tüm katkılar için.

Sonra Temmuz ayında bir Bursa seyahati çıkarttım, bir kaç ziyaret planda vardı ama asıl amacım Frig Seramik’i görmek ve İbrahim Bey ile tanışmaktı. Sora sora Bağdat bulunurmuş biz de telefon ile konuşarak en sonunda atölyeyi bulduk. Bir de baktık ki kapıda bizi İbrahim Bey bekliyor. Böylesine dünyanın en ünlü müzelerinde sergi açmış, sayısız esere imza atmış bir sanatçının bu kadar mutevazi olmasını takdirle karşılıyorum. Umarım iletişim kurmaya kendilerini kapatmış ve takdir edilmeyi dahi önemsemeyen sanatçı olarak adlandıramayacağım kişiler İbrahim Bey’den biraz olsun ilham alırlar.
Kendisi ile sohbet ettik, eserlerini bize anlattı, baktık, dokunduk, beğendik, hikayelerini dinledik ve tekrar gitmek üzere sözleştik. O zamandan bugüne İbrahim Bey’e sözümüz var, tekrar gideceğiz. Söz…

Biraz size Frig Seramik ve İbrahim Kuşlu’dan bahsetmek istiyorum. Eğer çini seviyorsanız ki bu çiniler alıştığınız renk ve desenlerde değil kesinlikle eşi benzeri yok. Çocuklarınıza bir değer bırakmak için şimdiden biriktirmeye başlayın derim. Çocuklarımız kültürlerini, ata sanatlarını tanısınlar bilsinler.

İbrahim Kuşlu 1966 yılında Eskicuma’da doğmuş ve çini ile tanışması ve sanatına başlaması 1980 yılına dayanıyor. Marmara Üniversitesi’nde misafir öğrenci olarak bulunmuş. 1996 yılında Kanada sergisini açmış. 2000 yılından itibaren kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren Kuşlu, Türk Çini sanatına büyük katkılarda bulunmuş bir sanatçı. Özellikle 16.yy İznik, 13.yy Selçuklu, 14.yy Beylikler Dönemi sanatçının uzman olduğu dönemler. New York şehrinde de bir kişisel sergi açan Kuşlu, Paşabahçe Butik Mağazaları için özel üretimler yapıyor.

Yolunuz Bursa’ya düşsün, Frig Seramik’i, İbrahim Kuşlu’yu ziyaret edin. Çini’nin dile geldiği o küçük ve büyülü mekanı görün derim.
Not : Resimler Frig Seramik web sitesinden alınmıştır.
Sevgiyle kalın…


1 yorum:

bilge dedi ki...

merhabalar 3 yıldır çini sanatıyla ilgileniyorum ..inşallah bir gün benimde yolum değerli sanatcımızın atolyesine düşer ..sevgi ve dostlukla...

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı