31 Mayıs 2012 Perşembe

Bebeğiniz iyi büyüsün, iyi yaşasın


Geçtiğimiz günlerde SMA’nın davetlisi olarak Ender Saraç’la harika bir sohbet gerçekleştirdik ve inanılmaz sağlıklı bir öğle yemeği eşliğinde çok önemli konular konuştuk. Ender Saraç’ı dinlerken oğlumu büyütürken beslenme konusunda pek çok şeyi doğru yaptığımı duymak beni bir anne olarak hem çok mutlu etti hem de gururlandırdı. Tabi ki benim de zihnimde bir türlü çözüm getiremediğim bir çikolata problemi vardı. Neyse ki Ender Bey’in sağlıklı çikolatalarını tadınca bu konuya da kısa zamanda bir çözüm getirebileceğimi fark ederek rahatladım. Her ne kadar gizli tarifi bizimle paylaşmasalar da içindekilerden ne olduğunu tespit ettik diyebilirim. Ne de olsa Anneyiz!
Ender Saraç ile sohbetimizde benim dikkatimi çeken ve sizlerle paylaşmak istediğim konular ;
Günümüzde maalesef annelerin sütü yetersiz ve gün geçtikçe de bu sorun artıyor. Anneler beslenme şekilleri, stres altında olmaları nedeni ile ve tabi beraberindeki pek çok etken ile süt miktarı azalıyor. Anne sütünün olmadığı veya yetersiz olduğu durumda 0-2 yaş bebeklere şekerli mamalar verilmesi durumunda ileriki yaşlarda büyüyen çocuğa şifalı yiyecekler yedirmek mümkün olmuyor. Bunun nedeni bebeğin gelişim aşamasında şekerle tanışan dildeki reseptörlerin tatlıyı geliştirmesi ve diğer tatları reddetmesi.

Ayrıca 0-2 yaş dönemi bebeklerin yağ hücrelerinin de sayısının belirlendiği dönem olduğundan bu dönemde bebeğe ve çocuğa beyaz un, beyaz şeker, şekerli ek gıda, kızartılmış yiyecekler kesinlikle vermemek gerekiyor. Dr. Ender Saraç bu noktada çok etkili bir tanımlama kullandı. “Bunu yapan anneler çocuklarına hainlik yapıyor demektir.” dedi. 





Bu sözleri duymak yada okumak eminim tüm annelerin ve anne adaylarının kendilerini bir kez sorgulamalarına neden olacaktır. Ben kendi adıma bu sorgulamayı yaptım. Oğlum 10 yaşında beyaz un ve beyaz şekeri kullanmadık diyebilirim, hiç fast food zincirlerini ziyaret etmedik, dil reseptörleri bu tatları tanımadı. Asitli içecek denemedik, taze meyve suları, süt, ayran ve kefir içtik. Evimizde kızartma yapılmıyor, balık buharlı pişirici de pişiyor. Tek tüketimimiz çikolata ve bu konuda da sağlıklı çikolatayı bulmak adına araştırmalarım kesintisiz devam etmekte.


Ender Bey ayrıca şu konulara da dikkat çekti;


Anne sütünün içerisinde WHEY protein yer almaktadır. WHEY protein sütün içindeki en kaliteli proteindir. Bebeğin zeka, beyin ve sinir gelişimi için çok önemlidir. (Not : SMA’nın WHEY protein ağrılıklı formülü 1961 yılında üretilmiştir. İlk kez %65 oarana kadar WHEY protein SMA da yer almaktadır.)



Mamaya şeker karıştırılması glisemik indeksi yükseltir. (Not : SMA şeker ve tatlandırıcı içermemektedir.)


Ben anne sütünü ve emzirmeyi her zaman destekledim ve desteklemeye de devam edeceğim. 12 ay emzirmiş olan bir anne olarak “Bebekler için en iyisi anne sütüdür!” diyorum ve en çok sevindiğim konu da bunu sadece ben söylemiyorum SMA’da aynı sloganla 30 yıl sonra Türkiye’ye tekrar geldi. 


Bu yazımda işte bu nedenle size SMA’dan bahsedeceğim. Bir mama markası olarak SMA anne sütünü ve emzirmeyi destekliyor, savunuyor daha da ötesi anlatıyor, bilinçlendiriyor. Anne sütünün olmadığı veya yetersiz kaldığı durumlar için de SMA devreye giriyor. Ve farkını anlatıyor. Evet ben SMA ile büyüyen bebeklerden biriyim, 38 yıl önce SMA Türkiye’de iken annem de sütün yetersiz kaldığı noktada bana SMA vermiş. Daveti duyduğumda bir bebekten bir anneye yolculuğumda yollarımız tekrar kesişti diye düşündüm ve duygulandım.


Tekrar üzerini çizmek istiyorum bu konuyu desteklememdeki en önemli sebebim SMA’nın anne sütünü desteklemesi ve bilinçlendirme projelerinde aktif olarak rol oynaması. Ve yukarıda  bahsettiğim farklılıkları. İşte SMA tarafından yapılan bilimsel açıklamalar.


Bunları biliyor muydunuz?

  • Anne sütü mucizedir. Çünkü anne sütünün içinde litrede ortalama 11 g protein bulunur1. Bu rakam inek sütünde litrede 33 g’dır1,2. Protein miktarının yüksek olması gelişmekte olan bebeklerin böbreklerindeki yükü arttırır3,4. Dolayısıyla anne sütü protein miktarıyla bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
  • Anne sütü mucizedir. Çünkü anne sütünün içinde kaliteli proteinin adı olan “whey” proteini yer almaktadır. Kaliteli protein “whey”; bebeğin kendisinin sentezleyemediği elzem aminoasitleri içerir. Bu aminoasitlerin biyolojik faydaları yüksektir ve emilimleri kolaydır. Anne sütünde bulunan proteindeki whey oranı %50-80% arasında değişir1. Dolayısıyla anne sütü protein kalitesiyle bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
  • Anne sütü mucizedir. Anne sütü baskın whey proteini alfa-laktalbumin içerir. Anne sütünün litresinde 2,4 g yer alan alfa-laktalbumin bebeğinizin açlık, ruh hali, uyku düzenini etkileyen hormonların üretimine öncülük yapar1,2,5,6,7. Dolayısıyla anne sütü protein miktarıyla bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
  • Bebek sütleri anne sütünü taklit etmek için üretilmiştir. İlk olarak Dr. Gerstenberger 1910 yılında anne sütünün besinsel içeriğine yakın bir bebek sütü için çalışmalara başlamıştır8.
  • İlk 6 ayda büyüme persentillerinin üzerinde olan ya da boya göre fazla kilo alan bebekler ileride aşırı kilo ve obezite riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Anne sütü bebeğinizin gelişimi için en uygun kilo alımını sağlar9.
  • SMA dünyada ilk olarak 1915 yılında üretildi. SMA 1957 yılından itibaren ülkemizdeki bebeklerin gelişimi için çalışıyor8.
  • SMA ilk whey protein ağırlıklı formülü 1961 yılında üretti. SMA ürünlerinin formülü bugün de 0-3 yaş arasındaki bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası besin otoritelerinin önerdiği besin öğeleri içerir8.
  • SMA devam sütü ideal büyüme için gerekli amino asitleri yani proteini yeterli derecede ve kalitede içerir8.
  • SMA’nın açılımı İngilizce’deki “Simulated Milk Adaptation” ifadesinin baş harfleridir8.
  • Tat hissini belirleyen temel içerik karbonhidrattır. Anne sütünde bulunan temel karbonhidrat laktozdur. Bu nedenle de anne sütünde belirgin bir tat bulunmaz. Bu sebeple, anne sütüyle beraber alınan bebek sütünün nişasta içermesi durumunda, bebeğin anne sütünü daha tatsız bulma ve bir süre sonra anne sütünü bırakma ihtimali ne yazık ki artmaktadır. SMA’da bulunan karbonhidrat 100% laktoz’dur, SMA nişasta içermez8.

Referanslar
Jackson JG, Janszen DB, Lönnerdal B, Lien EL, Pramuk KP, Kuhlman CF. A multinational study of ɑ-lactalbumin concentrations in human milk. J Nutr Biochem. 2004;15:517-521.
Heine WE, Klein PD, Reeds PJ. The importance of ɑ-lactalbumin in infant nutrition. J Nutr. 1991;121:277-283.
Ziegler EE, Fomon SJ. Fluid intake, renal solute load, and water balance in infancy. J Pediatr. 1971;78(4):561-568.
Ziegler EE, Fomon SJ. Potential renal solute load of infant formulas. J Nutr. 1989;119:1785-1788.
Heine WE. The significance of tryptophan in infant nutrition. In: Huether G, Kochen W, Simat TJ, Steinhart H, eds. Tryptophan, Serotonin, and Melatonin: Basic Aspects and Applications. New York, NY: Kluwer Academic/Plenum Publishers; 1999:705-710. Advances in Experimental Medicine and Biology; vol 467.
Yogman MW, Zeisel SH, Roberts C. Assessing effects of serotonin precursors on newborn behavior. J Psychiatr Res. 1982-1983;17(2):123-133.
Sturman JA. Taurine in development. J Nutr. 1988;118:1169-1176.
Data on file, Pfizer Nutrition
Trabulsi J, Capeding R, Lebumfacil J, Ramanujam K, Feng P, McSweeney S, Harris B, and DeRusso P. Effect of an ɑ-lactalbumin-enriched infant formula with lower protein on growth. Eur J Clin Nutr. 2011;65,167-174

Gelecek dönemlerde bu konuyu iyice araştırmak, detaylara hakim olmak ve çevremde
devam sütü kullanan anneleri ve anne adaylarını bu konuda bilinçlendirmek istiyorum.
Şeker ve tatlandırıcı içeren formüllerin kullanılmaması ve bebeklerin büyüme ve
gelişimleri için gerekli protein ve  aminoasitleri anne sütünün olmadığı veya yetersiz
olduğu durumlarda en uygun devam sütünden almaları adına yapılan çalışmaları
paylaşma ve duyurma aşamasında katkı sağlamak ideal büyümeye destek olmak bir
anne olarak mutluluk verici.

Hepimiz için ;

“BEBEĞİNİZ İYİ BÜYÜSÜN, İYİ YAŞASIN”



14 yorum:

elif pilatin dedi ki...

Sma nin imaji "taa eskiden olan bir marka" gibiydi gozumde benim. Simdi kizim 2 yasinda mama kullanmiyoruz ama bir bebegim daha olsa kullanmayi dusunebilirim, tabi seminerden sizin aktardiklariniz sayesinde de. Hani eski olan guvenilirdir ya onun da etkisi var bir de:)

ÖZGE YILMAZ dedi ki...

hamilelikten sonra denemek isterim bende :)

Unknown dedi ki...

Anne sutunu tsvk eden sma ya sevgiler...

Unknown dedi ki...

SMA'nın anne sütünü desteklemesi ve daha da önemlisi tüm anneleri, anne adaylarını u konuda bilinçlendirmesi gerçekten çok etkileyici. Yazınız sayesinde de SMA'nın tüm bu farklılıklarını çok net ve açık şekilde görmüş olduk. Teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Asude Akınlı
Bu yazı, hekim görüşleri, SMA ürünü ve sizin satırlarınız bana "ağaç yaşken eğilir" sözünü bir kez daha hatırlattı. Anne sütü ile başlayan sağlıklı hayat düzenli ve sağlıklı beslenme ile uzuyor ve hastalıklardan arınıyor.
Bize yeniden sma yı da hatırlattığınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Asude Akınlı
Bu yazı, hekim görüşleri, SMA ürünü ve sizin satırlarınız bana "ağaç yaşken eğilir" sözünü bir kez daha hatırlattı. Anne sütü ile başlayan sağlıklı hayat düzenli ve sağlıklı beslenme ile uzuyor ve hastalıklardan arınıyor.
Bize yeniden sma yı da hatırlattığınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Asude Akınlı
Bu yazı, hekim görüşleri, SMA ürünü ve sizin satırlarınız bana "ağaç yaşken eğilir" sözünü bir kez daha hatırlattı. Anne sütü ile başlayan sağlıklı hayat düzenli ve sağlıklı beslenme ile uzuyor ve hastalıklardan arınıyor.
Bize yeniden sma yı da hatırlattığınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Asude Akınlı
Bu yazı, hekim görüşleri, SMA ürünü ve sizin satırlarınız bana "ağaç yaşken eğilir" sözünü bir kez daha hatırlattı. Anne sütü ile başlayan sağlıklı hayat düzenli ve sağlıklı beslenme ile uzuyor ve hastalıklardan arınıyor.
Bize yeniden sma yı da hatırlattığınız için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Adsız dedi ki...

Feray Elmas

Anne sütü ile ilgili muhteşem bir bilgilendirme olmuş.SMA yı da tebrik ediyorum...

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı