2 Şubat 2012 Perşembe

Eski çamlar bardak oldu

Deyimler hep ilgimi çekmiştir ve hikayelerini merak etmişimdir. Bundan böyle sizlerle hep söylediğimiz deyimlerimizin hikayelerini de paylaşacağım.

Özellikle ilköğretim 3. sınıfta atasözleri ve deyimler ağırlıklı üzerinde durulan bir konu ve ben çok sevdiğim deyimleri oğlum her akşam bir deyimin anlamını sordukça tekrar hatırladım, hatırlayamadıklarımı da araştırdım. Anneler, babalar şimdiden hazırlanın gelecekte çok konu, çok soru, çok yanıt olacak...

Mesela "Eski çamlar bardak oldu" ne demek ? Hikayesini bilmek ister misiniz?

Bir zamanlar orman köylerinde, çam ağaçlarından tek parça yapılan ve bardak denilen su kapları varmış. Suyu çok soğuk tutan ve güzel kokulu bu bardakların yapıldığı bir köye, askerliğini yapıp dönen bir delikanlı, ormanlardaki eski büyük çamları göremeyince, babasına nedenini sormuş.
- Oğlum, demiş babası, o senin sorduğun eski çamlar, bardak oldu. Ne yapalım, köyümüze gelir getiren, çam kerestesi ile çam bardaktır. Askerde iken yolladığımız harçlıklar, hep bu bardakların parasıydı.

Halk arasında bu sözü "Eski camlar bardak oldu " şeklinde söyleyenler de vardır. Hikayemiz ile birlikte deyimin doğru ifadesini de öğrenmiş olduk.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı