21 Mayıs 2012 Pazartesi

Ayşe Tolga ile Bütünsel Anne ve Bebek Bakımı


Yazılarımdan birinde size Doğal Terapiler Akademisi’nden bahsetmiştim. İşte güneşli bir cumartesi gününde çok sevdiğim arkadaşlarım ve kardeşim ile birlikte Reşitpaşa’ya doğru yola çıktık Bütünsel Anne ve Bebek Bakımı ile Doğal Terapiler Akademisi’ni kendimiz deneyimleyelim dedik.


Doğal Terapiler Akademisi’ne vardığımızda Ayşe Tolga bizi hazırlanmış heyecan ile bekliyordu. Workshop masasının üzerinde çeşit çeşit bitkisel yağlar ve aromaterapi ürünleri dizilmişti. Harika bir limon tütsüsü ve bitki çayı kokusu eşliğinde başladık Ayşe’yi dinlemeye. O kadar çok not almışım ki, okudukça daha çok şey öğrendim. Şimdi sizler ile aldığım notlardan önemli ayrıntıları paylaşmak istiyorum.


Batı tıbbı rahatsızlığa yönelik çalışıyor, bütünsel yaklaşımda hastalık kişiye özeldir anlayışı hakim ve her ağrının nedeni farklıdır, standart tedavi edilemez deniyor. Bütünsel yaklaşımda hastalığın veya ağrının sebebinin izi sürülüyor.


Bütünsel yaklaşımda bebek ve anne bakımında da bu felsefe ile ilerleniyor. Her çocuğa özel yaklaşmak gerekiyor.


Aromaterapinin ilk izlerine M.Ö 5000 yıllarında Mısır Firavun mezarlarında rastlanıyor. Mumya kalıntılarında sedir ve selvi ağaçlarının reçinelerinin kullanıldığı görülüyor.


1300 lü yıllarda İbni Sina’nın damıtmayı keşfetmesi ve gül yağını damıtması ile aromaterapi tekrar tarihteki yerini alıyor.


Bir Fransız kimyager deney sırasında yanlışlıkla elini yakınca elini lavanta yağının içine sokuyor ve böylelikle lavanta yağının iyileştirici etkisini keşfetmiş oluyor.



Aromaterapi bitkilerin bölümlerinin (yaprak,kök,tohum,kabuk) yağlarının farklı dozajlarda ve farklı alanlarda kullanılmasıdır.


Aromaterapide çözelti miktarları çok önemli. Damla ile çalışılıyor ve seyretmeden kullanmıyoruz. Taşıyıcı veya baz yağ ile inceltmek ve seyretmek gerekiyor.


Aromaterapide çok önemli bir ayrıntı aldığımız ürünlerin üzerinde mutlaka botanik ismi olan Latince isim yer almalıdır. Ayrıca ürünün menşeine ve son kullanma tarihine bakmamız da çok önemli.


Aromaterapi ürünleri kuru, soğuk ve ışık görmeyen ortamlarda ve amber rengi şişelerde saklanıyor.


Ayşe Tolga doğal terapiler konusundaki derin bilgisi ve yönettiği markasının yanında çok iyi bir anne. Bizi çok önemli bir konuda da bilgilendirdi. Hamilelik sırasında kullanılabilecek bitkisel ürünler ve kullanılmaması gereken bitkisel ürünler neler konusunda da bilgi sahibi olduk.
Hamilelik sırasında hepimizin başına gelmiştir. Çeşitli sıkıntılarımıza çare bulmak ve öneride bulunmak için çok kişi bitkisel ürünleri, aromaterapi ürünlerini kullanmanızı önermiştir. Tabii bu önerileri uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışmak çok çok önemli. Bazı bitkilerin farklı yan etkileri olduğundan doktorumuzla görüşmeden  aromaterapi yağlarını kullanmamamız gerekiyor. Bakın bu yağlar hangileri ;
Hamilelik sırasında kullanılmaması gereken aromaterapi yağları ;
Fesleğen, Tarçın, Sedir Ağacı, Misk Adaçayı, Ardıç, Karanfil, Servi (5.aydan itibaren kullanılabilir),Mür, Biberiye, Kekik, Tatlı  Mercanköşk, Limonotu, Yasemin (Kasılmaları arttırıcı etkisi var bu nedenle sadece doğum sırasında kullanılabilir) ve Rezene


O gün Ayşe ile workshop çalışmasına giderken inanılmaz bir migren ağrısı beni perişan ediyordu. Hatta gitmek ile gitmemek arasında kaldım, bununla beraber kız kardeşime söz verdiğim için geçte olsa ilacımı aldım ve yola çıktık. İyi ki gitmişim lavanta, limon yağı, roma papatyası derken baş ağrısına iyi geldiği söylenen tüm yağları koklaya koklaya migrenden eser kalmadı.


Ayşe anlatamaya biz ilgiyle not almaya devam ediyoruz. 


Şimdi sırada hamilelik, doğum ve loğusalık sırasında kullanılabilecek aromatik yağlar var.


Hamilelik, doğum ve loğusalık sırasında kullanılabilecek aromatik yağlar;


Bergamot ; Ağrıkesici, canlandırıcı, hamilelikte özellikle sistit banyolarında kullanılmasının faydası var.
Roma Papatyası ; Yatıştırıcı, sakinleştirici, kas gevşetici, gerginlik ve baş ağrısı giderici. Ayrıca çocuklarımıza hazırlayacağımız yara merhemlerinde kullanabiliriz.
Okaliptus ; Üst solunum yolu ve viral enfeksiyonlara çözüm aynı zamanda antiseptik. Kaynar su dolu kaba 5 damla damlatarak solunması faydalı. Ayrıca kalorifer peteklerine konulabilir.
Günlük ; Ani mod değişimlerine iyi geliyor.
Greyfurt ; Su atıcı, ödem giderici. Ayrıca canlandırıcı ve tazeleyici. Detoks etkisi de var.
Lavanta ; Çocukta, bebekte, hamilelikte yatıştırıcı, sakinleştirici etkisi var. Ayrıca yara ve pişik iyileştirici. Konak tedavisi ve göbek bakımında kullanılabilir. Yara , uçuk, yanık, sivilce ve su toplamasına iyi geliyor.
Limon Yağı ; Depresyon, isteksizlik, konsantrasyon bozukluğunu gidermek ve hafıza güçlendirmek için kullanılıyor. Hamilelikte sabah bulantılarında rahatlatıcı olarak ve toplantı, sınav, önemli görüşmeler öncesinde kullanılabilir.
Mandalina ; Antiseptik ve tonik özelliği var. Rahatlatıcı ve gevşetici.
Neroli (Portakal Çiçeği); Yoğun parfümlü ve nadir bulunan bu nedenle de pahalı bir yağ. Uyku problemlerinde etkili. Antidepresan, sedatif, spazm çözücü, iltihap giderici ve çatlaklara iyi geliyor.
Paçuli ; Bir cins ağaç kabuğu ve Madagaskar ‘da yetişiyor. Hamilelikte sinirsel sakinleştirici , kötü duyguları ve negatifliği uzaklaştırıyor.
Acı Portakal ; Antiseptik, sakinleştirici, tazeleyici
Gül Ağacı ; Rahatlatıcı, zihinsel sakinleştirici, yatıştırıcı ayrıca kaşıntılara iyi geliyor.
Sandal Ağacı ;Hindistan’da meditasyon sırasında kişiyi dengede tutmak için kullanılıyor.Realiteden kopuk, gerçekten uzak kişilerde yararlı olduğu ifade ediliyor. Akne kurutucu özelliği var, çiban, herpes ve yaralarda da kullanılıyor.
Tea Tree (Çay Ağacı); Hint defnesi de deniliyor. Mikrop öldürücü, dezenfekte edici, antifungal.
Ylang Ylang ; Antiseptik ve antidepresan. Hamilelikte son dönemlerde çıkan tansiyon probleminde, kısırlıkta ve antiseptik olarak kullanılıyor.


Tüm bu bitkileri, arometapi yağlarının özelliklerini Ayşe’den dinledikten sonra kısa bir çay arası verdik. Bu sırada kendi toniğimizi ve seçtiğimiz yağımızı hazırlayacağımız masamız hazırlandı.


Ayşe Tolga diyor ki “Yiyemeyeceğin hiçbir şeyi cildine sürme! “ .


Biz çaylarımızı içerken Ayşe anlatamaya ve biraz sonra yapacağımız çalışma için bize formüller vermeye devam ediyor. İşte annelerin en çok ihtiyacı olan yağlardan birinin formülü geliyor.
Bebeğinizde gaz problemi var ise tatlı bebeğinize masaj yapacağınız ve gaz sancısına etkili yağ ;
20 ml kayısı çekirdeği yağı
20 ml tatlı badem yağı
5 ml jojoba yağı
5 ml tatlı buğday özü yağı
10 damla tatlı rezene yağı
10 damla Roma papatyası yağı
İşte yağımız hazır.
Biz bu harika bilgilerden ve formüllerden sonra geçtik masanın başına önce kendi cilt toniğimizi yaptık. Sonrasında da istediğimiz bir aromaterapi yağını. Ben cilt problemlerinde etkili çok amaçlı yağ yaptım. Evde halen kullanmaya devam ediyoruz. Faydasını gördük mü? Evet kesinlikle çok etkili.


Ayşe Tolga bir de kitap önerisinde bulundu bizlere ilgilenenler için ;
The Holistic Baby Guide / Randall Neustaedter,OMD


Toniğimizi,yağımızı yaptık, torbalarımızı aldık, rahatlamış, pek çok bilgi edinmiş ve arkadaşlar ile güzel bir günü paylaşmış olarak Doğal Terapiler Akademisi’nden ayrıldık.


Unutmadan ; Annelere faydalı bir bilgi daha Arnika Yağı çocuklardaki vurma sonucu oluşan çürüklere çok iyi geliyor. Direk çürüğün üzerine uyguluyorsunuz. Ben bundan sonra deneyeceğim, doğal yolla tedavi mutlaka öğrenilmesi ve uygulanması gereken bir alan.


Dahasını merak ediyorsanız Ayşe Tolga’nın aromaterapiblogundan tüm detayları okuyabilirsiniz.


Workshop katılımı için ;
YER : DOĞAL TERAPİLER AKADEMİSİ- Mareşal Sk No 31/5 Reşitpaşa/ Sarıyer

Sevgili arkadaşım Ayşe’ye bu güzel gün ve deneyim için çok teşekkürler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

I have read so many pοsts on the topic of thе blogger lovers hοwevеr this рost is truly a plеаѕant post, keеp it up.


Feel free to νiѕit my page :: angry birds

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı